Kehitysvammaisten valtakunnallinen kirkkopyhä

Valtakunnallinen kehitysvammaisten kirkkopyhä Oulussa 18.9.22

Juha Tahkokorpi toimii liturgina.

Hanna Fähnrich saarnaa.

Suvi Roponen lukee lukukappaleen.

Auli Kipinä ja Nuusa Niskala hoitavat yhteisen esirukouksen.

Taina Voutilainen, Esa Rättyä ja Pauliina Sormunen hoitavat jumalanpalveluksen musiikin.

Esko Luokkala soittaa triangelia.

Anna Puranen laulaa laulun

Nuorten puhallinkvintetti (Reeta Pasma, Aida Mustonen, Silja Valkama, Kaisa Rautakoski ja Frans Hannila) soittaa kolme kappaletta.

Jumalanpalveluksen jälkeisessä juhlassa laulaa myös Laura Antti.

Piispa Jukka Keskitalo pitää videotervehdyksen kautta pienen puheen – ja Mira Leinonen ja Risto Tabell Kuopiosta ottavat vastaan kirkkopyhäkapulan eli -ristin.

Kirkkopyhän sanajumalanpalvelus

Triangeli (Esko)

Alkumusiikkina puhallinkvintetin kappale ”Pizzicato-Polka” (Johann & Josef Strauss)

Tervetulosanat (Hanna)

Hanna: Olen Hanna-pappi ja haluan toivottaa teidät kaikki oikein sydämellisesti tervetulleeksi tämän vuoden kehitysvammaisten valtakunnalliseen kirkkopyhään täällä Oulussa. Teidät, jotka olette täällä tuomiokirkossa ja myös teidät, jotka olette siellä ruutujen takana! Meidän aiheemme tänään on kiitollisuus – ja olemme niin kiitollisia siitä, että saamme olla täällä yhdessä.

Näette kaikki, jotka tänään auttavat tässä kirkkopyhässä tuolla valkokankaalla. Esko soittaa mm. triangelia, Suvi lukee tekstin ja Anna & Laura laulavat. Meillä on täällä ilona myöskin nuorten puhallinkvintetti, Quintus. Eeva-pappi ja Christa-diakoniatyöntekijä eivät päässeet tänne mukaan, vaikka olisivat halunneet. He ovat nähneet paljon vaivaa kirkkopyhän eteen ja ovat varmasti ajatuksissaan meidän kanssamme täällä. Me aloitamme virrellä 950.

Alkuvirsi 950:1-2 ja 4, ”Laulu kuuluu kirkkotiellä”

Alkusiunaus (Juha)

L Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. S Aamen, aamen, aamen.

L Herra olkoon teidän kanssanne. S Niin myös sinun henkesi kanssa.

Synnintunnustus (Juha)

L Tervetuloa minunkin puolestani. Tänään me kuulemme Jumalan sanaa, tunnustamme yhteisen uskomme, rukoilemme ja kiitämme Jumalaa.

Jumala rakastaa meitä hyvin paljon. Me voimme tulla hänen luokseen ja kertoa hänelle luottavaisesti, mikä mieltämme painaa. Teemme sen nyt synnintunnustuslaulun sanoin ja sävelin. Laulamme virrestä 603:1-2 ja 5.

Synnintunnustuksena virsi 603:1-2 ja 5, ”Isä Jumala, nyt katso maamme puoleen”

Synninpäästö (Juha)

L Jeesus sanoo: ”Ystäväni, ole turvallisella mielellä. Kaikki sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi.”

S Aamen, aamen, aamen.

Kiitosvirsi 135, ”Jumala loi” (Juha ilmoittaa)

Päivän rukous (Juha)

Pyhä Jumala, meidän Isämme taivaassa. Sinä olet luonut meidät. Sinä annat meille kaiken hyvän. Kiitos ystävyydestä ja läheisistä ihmisistä. Kiitos, että saamme täällä kirkossa olla yhdessä Sinun lähelläsi. Auta meitä huomaamaan hyvät tekosi ja opeta meitä kiittämään niistä. Rukoilemme tätä Poikasi Jeesuksen kautta.

S Aamen, aamen.

Lukukappale (Suvi)

”Veisatkaa yhdessä psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja, soittakaa ja laulakaa täydestä sydämestä Herralle ja kiittäkää aina ja kaikesta Jumalaa, Isää, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.” (Efesolaiskirje 5:19-20)

Päivän virsi 125, ”Kosketa minua, Henki” (Hanna ilmoittaa)

Evankeliumi (Hanna)

Jeesus sanoi: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” (Matteus 11:28-30)

Saarna (Hanna)

Hanna avaa saarnassaan keskustelukerholaisten kanssa kiitollisuuden laatikkoa. Kerholaiset löysivät seuraavia kiitollisuuden aiheita: ihana kotimaa, kaunis luonto, keskustelukerho itse, lähimmäiset, ystävät ja seurustelukumppanit. Ihmisistä oltiin siis todella kiitollisia. Ihmiset ovatkin maansuola ja se rakkaus, jota heiltä saamme. Rakkaus on kuin sydämen enkeli, joka suojelee sisintä ja saa sydämessä toivon versomaan. Sitäkin mietimme saarnassa, että jokainen ihminen on rakkauden arvoinen, on aarre ja ihme. Sitä meille opettaa Jeesuksenkin rakas katse. Hän katselee meitä jokaista lempeästi ja nöyrästi. Hänen ympärillään on aina tilaa meille. Hän nostaa ylös eikä koskaan paina alas. Sen takia hänen rakkautensa laittaa sydämen laulamaan ja toivon versomaan. Jeesuksen rakkauden tähden usko on kuin lintu, joka laulaa silloinkin, kun on vielä pimeää.

Lauluesitys (Anna Puranen laulaa laulun ”Tuulien teitä”.)

Uskontunnustus (Hanna)

Puhallinkvintetin kappale ”Menuetto and Trio” (Joseph Haydn)

Yhteinen esirukous (Auli ja Nuusa)

Auli: Rakas Taivaan Isä. Kuule meitä, kun rukoilemme yhteisten asioittemme ja kaikkien meille rakkaitten ihmisten puolesta.

Rukoilemme perheittemme puolesta. Kiitos vanhemmista, jotka pitävät meistä huolta. Muistamme rakkaitamme, jotka ovat nukkuneet pois. Kiitos kaikesta hyvästä, mitä heidän kauttaan olemme saaneet elämäämme. Kiitämme yhteisestä ajasta, jonka saimme viettää heidän kanssaan. Auta meitä kiitollisin mielin säilyttämään heidän muistonsa sydämissämme.

Jumala, sinä olet rakkaus. Rukoilemme kaikkien niiden puolesta, jotka kaipaavat kumppania elämäänsä. Kiitos siitä, että meillä on kyky rakastaa ja kyky olla ystäviä toinen toisillemme. Kiitämme kaikista ystävistä ja lähimmäisistä, jotka olemme saaneet. Kiitos isänmaasta ja siitä, että saamme elää yhteiskunnassa, jossa on tukiverkostoja erityislapsiperheille, nuorille ja aikuisille.

Nuusa: Jumala, sinä olet luonut kaiken. Olet luonut maan, veden ja ilman sekä kaikki kauniit värit, jotka heijastavat luomistyösi kauneutta ja rikkautta. Kiitos kauniista luonnosta, josta saamme nauttia tänäkin päivänä. Auta meitä huolehtimaan ja varjelemaan luomakuntaa ja sen monimuotoisuutta.

Jumala, tuomme eteesi huolemme. Rukoilemme, että sota Ukrainassa loppuisi. Rukoilemme rauhaa osapuolten välille. Anna ystävyyden henkeä valtioiden ja kansojen välille. Anna päättäjille vastuuntuntoa ja viisautta.

Tuomme nämä rukoukset sinulle, Jumala, luottaen siihen, että sinä kuulet meitä ja jatkat hyvää työtäsi maailmassa. Opeta meitä välittämään toisistamme ja osoita meille tie arkisiin rakkauden tekoihin. Kiitos, että sinä olet joka päivä kanssamme siunaten ja rohkaisten.

Rukoilemme vielä kaikki yhdessä Isä meidän -rukouksen sanoin:

Isä meidän -rukous (Nuusa)

Ylistysvirsi 341, ”Kiitos sulle, Jumalani” (Nuusa ilmoittaa)

Siunaus (Juha)

S Aamen, aamen, aamen.

Loppumusiikkina puhallinkvintetin kappale ”Andante and Contradanse” (W. A. Mozart)

Triangeli (Esko)

Kirkkopyhän juhla

Hanna: Kirkkopyhän jumalanpalveluksen jälkeen on aina tapana viettää kirkkopyhäjuhla. Tainalla on meille tähän alkuun laululeikki.

Laululeikki (Taina) (Taina ilmoittaa myös Annan Lauran laulun.)

Lauluesitys (Laura esittää kappaleen ”Lintu ja lapsi” ja Taina säestää.)

Hanna: Jukka-piispakin halusi tervehtiä meitä tänään. Koska hän ei päässyt tänne itse, valmisti hän meille hienon videotervehdyksen, jossa vilahtaa jopa Lilli-koira. Piispan tervehdyksen jälkeen jatkamme virrellä, jolla piispa aloittaa tervehdyksensä – eli virrellä 490.

Piipan tervehdys (videotervehdys valkokankaalta)

Virsi 490: 1-3, ”Mä silmät luon ylös taivaaseen”

Hanna: Täällä kirkkopyhässä on aina tapana vaihtaa kirkkopyhäkapulaa, toisin sanoen kirkkopyhäristiä. Huomaatteko, täällä on edessä tällainen hieno kehitysvammaisten valtakunnallisten kirkkopyhien risti. Ensi vuonna kirkkopyhä pidetään Kuopiossa – ja niin sieltä matkusti Mira Leinonen ja Risto Tabell ottamaan kirkkopyhäkapulaa vastaan. Olkaa hyvät, Mira ja Risto.

Kirkkopyhäkapulan vaihto (Mira ja Risto)

Lauluesitys (Anna Puranen esittää kappaleen "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie".)

Hiljaisuus laskeutuu -kehorukous (Taina ja Hanna)

Kiitosaiheet rukouksena / "Kiitos, Isä taivaan..." (kiitetään vielä esim. tästä päivästä ja meistä kaikista)

Hanna: Eeva-pappi keksi senkin, että meidän kannattaa pyytää Auli-lastenohjaajaa askartelemaan tänne kirkkopyhään. Mitä te Aulin kanssa askartelitte? Oletteko keksineet, miten villasukat liittyvät tähän päivään? Auli, haluaisitko kertoa. (Minun ystäväni on kuin villasukka…)

Loppulaulu ”Minun ystäväni on kuin villasukka” (Taina, Esa ja Pauliina)

Loppusanat (Hanna)

Hanna: Nyt on kirkkopyhämme melkein lopussa. Tuolla ovilla on teille vielä pieni lahja, jonka Christa on huolehtinut. Jokaiselle on ovilla nimittäin tällainen sydänheijastin tuomaan valoa syksyn pimeyteen. Ja nyt me lähdemmekin sitten kahville ja täytekakulle keskustan seurakuntatalolle. Laittakaa tekin siellä ruutujen takana kahvipannu porisemaan! Me haluamme toivottaa jokaiselle oikein siunattua, valoisaa syksyä!

About description image